tiistai 17. kesäkuuta 2014

Piparkakkutalo 2013

Palataanpa hetkeksi takaisin jouluisiin tunnelmiin, nyt kun olemme tänään saaneet muutenkin nauttia keskikesän lämpöisyydestä lumisateen merkeissä. :O Maa oli oikeasti tänään aamupäivällä aivan valkoinen ja lumipyry tosi sakea siihen pisteeseen saakka, että töissä yksi asiakas päätteli kesän olevan ohi ja ilmoitti että olisi aika kaivaa potkuri varastosta. :)

Viime jouluna päätin ensimmäistä kertaa kokeilla piparkakkutalon tekoa, vaikka tiesinkin, että lemmikkitaloudessa sen säilyttäminen ja esillä pitäminen olisi haasteellista.Yllättäen kissat kuitenkin antoivat sen olla rauhassa, vaikka se laitettiin paikkaan, jossa se oli helposti niiden saatavilla.

Piparkakkutalon kaavat löytyivät netistä, mutta muokkasin niitä hieman mielesekseni. Päätin valita ensimmäiseksi tekeleekseni ihan ns. perusmökin, vaikka löytyikin kyllä monta tosi houkuttelevaa piparikartanon ohjetta ja kaavaakin (ensi jouluna sitten! ;)). Ajan säästämiseksi myös taikina oli kaupasta ostettua valmista taikinaa.

Talon valmistus vei kaksi iltaa. Ensimmäisenä iltana valmistin kaikki osat ja koristelin niitä pikeerillä. Kuuset tein muotoilemalla ensin kuusen muodon sokerimassasta ja sitten pursottamalla pikeeriä sen päälle. Savupiippuidea syntyi, kun yritin miettiä, mistä saisi eniten oikeiden tiilien näköisiä - ja piippu syntyi siis Kettu- eli Pihlaja-karkeista. Ikkunalasit tein liivatelehdistä, koska missään vaiheessa ei ollut ajatusta taloa muutenkaan syödä, vaan se tehtiin vain koristeeksi.


Seuraavana iltana oli aika laittaa talo kokoon. Kaikista vaiheista se oli itselle ehkä se jännittävin, koska aikaisempaa kokemusta siitä ei siis ollut. Googletin erilaisia liimausvaihtoehtoja ja päädyin lopulta käyttämään pannulla sulatettua hedelmäsokeria. Sokerin kanssa tolskaamisesta sain muistoksi kämmenselkään yhden vesikellukan, josta aivan selkeä arpi vieläkin näkyvissä. Kokoonlaitettuna talo näytti sitten lopulta tältä:




Mieheni tuunasi minulle lisäksi kahdesta led-tuikusta katkaisimella toimivat valot, jotka siis sijoitettiin talon sisään siten, että valot tulivat talon sisälle ja katkaisija johdon päähän talon ulkopuolelle. Valot toimivat paristoilla, joten niitä voi käyttää sitten myös tulevissa piparkakkutaloissa. :)


Jouluun on vielä aikaa, mutta tämäkin leipomus tuli siis tänään mieleeni aivan täysin ihanaisen juhannussään vuoksi. Meillä näytti siis tänään, 17.6., hetken aikaa tältä:




Ei kommentteja :

Lähetä kommentti