keskiviikko 10. elokuuta 2016

Synttäritarjoiluja



Edelleenkin leipomista tapahtuu aivan liian harvoin, mutta koska perheeni kutsui itse itsensä tänään luoksemme synttäreitäni juhlistamaan, pääsin leipomaan taas jotain pientä. Mitään uusia hienoja reseptejä en nyt testaillut, vaan tyydyin tuttuihin, turvallisiin ja hyviksi havaittuihin. Tämä postaus makeista kakuista nyt ihan vain koristeluvinkkeinä siis. Minusta on ihana miettiä aina jotain pientä uutta noihin koristeisiin, niillä saa helposti juhlavuutta kakkuun kuin kakkuun.

Toinen tarjolla ollut makea kakku oli vanha suosikki mansikkajuustokakku. Koristeina tällä kertaa tuoreita mansikoita ja mustaherukoita, sitruunamelissan lehtiä ja syötäviä orvokeita.



Täytekakkuna oli ehkä hieman tylsästi samaa kakkua kuin vuosi sitten, mutta kun se oli niin hyvää. Ehkä parasta koskaan syömääni täytekakkua. Kyseessä siis Iloleipurin ohjeella tehty vadelma-suklaakakku. Reseptistä sellainen huomio, että itse teen jatkossa pohjan ohjeesta poiketen pienempään vuokaan (22-24cm), jolloin pohjasta tulee korkeampi. Itsellä pohjasta tuli niin matala, että leikkaaminen meni aivan pipariksi ja jouduin kasaamaan kerroksia kakkuun silpuista. Onneksi onnistuin siinä kuitenkin kohtuudella.

Koristeena on tuoreta vadelmia ja mustikoita, sitruunamelissan lehtiä, vadelma-valkosuklaata, marenkeja ja vadelmavaahtokarkkeja,





3 kommenttia :

  1. Heippa Merja! :) Sattuisiko sinulta löytymään tuota vadelma-suklaakakun ohjetta? Iloleipurin sivuille en jostain syystä pääse ollenkaan ja sinnikkäinkään googletus ei reseptiä löytänyt. Kakkusi näyttää niin herkulliselta, että tekisi mieli kokeilla ohjetta, tulevia juhlia silmällä pitäen. :) -Heidi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoittelut että huomasin tämän kommenttisi vasta nyt! Ja voi ei, Iloleipurin nettisivut on tosiaan näköjään lakanneet olemasta. Minäkään en ollut ohjetta kirjoittanut mihinkään muistiin, mutta onnistuin löytämään sen vielä Iloleipurin Facebook-sivulta. Pääsetkö sinne? Toki vaatii vähän vaivaa etsiä se sieltä, mutta ymmärtääkseni ohje on julkaistu 31.7.2015 ja aikajanakuvista löytyy. Voin kyllä tännekin ohjeen päivittää kunhan ehdin, mutta nopeammin varmaan löytyy sieltä. :)

      Poista
  2. Hei, tein niin kovan homman löytääkseni reseptin, että on pakko laittaa se tänne muidenkin helpotukseksi.
    tv. MerviK

    Juhlava ja makea Vadelma-valkosuklaamoussekakku leivottiin Iloleipurin 26 cm pyöreään vuokaan.

    6 valkuaista
    6 keltuaista
    200 g tummaa suklaata
    150 g huoneenlämpöistä voita
    2 dl sokeria
    2 tl vaniljasokeria
    2,5 dl vehnäjauhoja
    Kostutukseen 2 dl Spritea ja vadelmista irronnutta mehua

    Valkosuklaamousse:
    3 liivatelehteä
    150 g valkoista (sitruuna-)suklaata
    2 dl kuohukermaa kevyesti vaahdotettuna
    1 rkl tomusokeria
    1 tl vaniljasokeria
    200 g maustamatonta tuorejuustoa
    2 rkl sitruunamehua

    Vadelmamousse:
    4 liivatelehteä
    250 g maitorahkaa
    250 g mascarponea
    1 dl tomusokeria
    200 g pakastevadelmia
    2 rkl sitruunamehua

    Suklaakuorrute:
    120g tummaa suklaata
    1 dl kermaa

    Kuumenna uuni 175 asteeseen ja voitele vuoka. Sulata suklaa mikrossa n. 15 sekunnin pätkissä, aina välillä sekoittaen. Vaahdota keltuaiset ja pehmeä voi. Lisää sulanut ja hieman jäähtynyt suklaa. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, ja lisää sekaan sokeri vähitellen. Yhdistä vaahdot, siivilöi joukkoon vehnäjauhot, ja pyöräytä nuolijalla sekaisin. Kaada taikina vuokaan ja paista n. 45 minuuttia, tai kunnes kokeilutikkuun ei jää taikinaa. Kumoa jäähtyneenä ja leikkaa kolmeen osaan.

    Kuumenna vadelmamoussea varten vadelmat kattilassa. Painele vadelmat kevyesti siivilän läpi ja jätä jäähtymään. Säästä irronnut mehu ja käytä sitä pohjien kostutukseen.

    Valmista valkosuklaamousse. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sulata suklaa joko mikrossa tai vesihauteessa. Notkista tuorejuusto, lisää kerma, sokerit ja jäähtynyt suklaa. Kuumenna sitruunamehu, sekoita siihen liivatteet (joista on puristettu ylimääräinen vesi) ja kaada liivateseos moussen joukkoon samalla sekoittaen.

    Valmista vadelmamousse. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Notkista maitorahka. Lisää mascarpone, sokeri ja vadelmat. Kuumenna sitruunamehu, purista liivatteista ylimääräinen vesi ja sekoita sitruunamehuun. Kaada liivateseos moussen sekaan samalla sekoittaen.

    Kasaa kakku sen paistovuokaan, samoin päin kun se on paistettu. Laita ensimmäinen kakkukerros vuokaan, kostuta Spriten ja vadelman seoksella, ja levitä valkosuklaamousse tasaisesti pohjan päälle. Paina kevyesti. Nosta toinen kakkupohja, kostuta ja levitä vadelmatäyte. Paina kevyesti. Nosta päällimmäinen pohja vadelmatäytteen päälle, mutta käännä se ympäri, jotta paistopinta jää kakun sisäpuolelle. Kostuta kevyesti. Anna jähmettyä jääkaapissa n. 4 tuntia.

    Valmista suklaakuorrute kuumentamalla kerma hieman kädenlämpöä kuumemmaksi. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa ja lisää sula suklaa kerman sekaan. Sekoita tasaiseksi. Kumoa jähmettynyt kakku tarjoilualustalle, tasoita tarvittaessa reunat, ja valuta suklaakuorrute kakun päälle. Koristele tuoreilla marjoilla.

    VastaaPoista