sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Piparkakkukirkko 2014


Piparkakkutaloinnostus iski viime jouluna ja niinpä oli pakko tänäkin vuonna taloa päästä rakentamaan. Tänä vuonna rakennusurakka meni työkiireiden vuoksi melko myöhäiseen, mutta parempi kai myöhään kuin ei milloinkaan. :)

Piparkakkukirkon kaavat löytyivät täältä. Suurensin kaavoja hieman, koska halusin isomman kirkon, mutta jälkiviisaana voi sanoa, että pienempikin olisi riittänyt, koska kirkosta tuli todella iso. Lisäsin myös yhden ikkunan, koska halusin tehdä toisenkin lasimaalauksen.

Taikina on Sunnuntai-valmistaikinaa. Taikinaa tähän kirkkoon meni kaikkinensa n. 2 kg. Kirkon katto on päällystetty pikeerillä, johon on liimattu Dracula ja Fisherman's Friends-karkkeja. Kirkkoon johtava polku on myös tehty Draculoista, joita on kostutettu hieman, jotta niistä tuli tummempia. Kuusi on päällystetty vihreäksi värjätyllä pikeerillä ja sokerihelmillä. Tähti on tehty sokerimassasta.


Ikkunalasit on valmistettu isomaltoosia sulattamalla. Sulatin isomaltoosirakeet ensin kattilassa ja kaadoin kuuman nesteen sitten ikkuna-aukkoihin. Oli siis paistanut osat jo ennen tätä. Jäähtyessään isomaltoosi kovettuu lasimaiseksi ja sen vuoksi siitä siis tulee hienot ikkunalasit piparkakkutöihin.

Lasimaalaukset on tehty piirtämällä kuvan ääriviivat "lasille" ensin mustalla pikeerillä. Käytin muovisia, kertakäyttöisiä pursotinpusseja ja 1 mm:n tyllaa piirtämiseen. Kuva on sen jälkeen väritetty elintarvikeväreillä. Talon sisällä on pattereilla toimiva led-valosarja (20 lamppua), joka valaisee lasiamaalaukset kauniisti. Valosarjan katkaisija on talon ulkopuolella ja valon voi siis sammuttaa halutessaan.

Aidat on tehty Confetin valkoisesta pitsiaineesta. Valmiit pitsit on liimattu aitatolppiin elintarvikeliimalla. Talo on liimattu yhteen käytämällä sulatettua isomaltoosia. Sen etu on mm. kirkas väri. Se myös kovettuu todella nopeasti, mikä ei välttämättä ole pelkästään hyvä asia, koska esimerkiksi katon liimaamisessa piti olla aivan todella nopea. Kolmen epäonnistuneen katonasennuksen jälkeen olin vasta neljännellä kerralla riittävän nopea. Onnistuin saamaan katon kiinnitettyä, mutta valitettavasti en aivan oikeaan kohtaan, minkä vuoksi kauneusvirheitä piti peitellä melkoisesti pikeerin avulla. Onneksi sillä saa piiloon melkein mitä vain. :)

Kaiken kaikkiaan kirkon kasaamisessa meni viikko, kun iltaisin töiden jälkeen sitä tein sen minkä ehdin. Melko työläs oli siis prosessi kaiken kaikkiaan, mutta lopputulos on omastakin mielestä ihan hieno. Ainut ongelma on kirkon iso koko, koska se ei nyt  mahdukaan sinne mihin olin sen ajatellut alunperin sijoittaa. Paikat ovat kissojen vuoksi tässä taloudessa hieman rajalliset, mutta katsotaan mitä keksin! :)







2 kommenttia :

  1. Vastaukset
    1. Kiitos paljon! :) Työläs oli tehdä, mutta lopputulos on kyllä vaivan arvoinen. Hyvää joulua sinullekin!

      Poista