lauantai 6. joulukuuta 2014

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Sain tilauksen tehdä kakun ylioppilasjuhlaan, joka ajoittui samalle päivälle, jona saamme juhlia Suomen 97-vuotispäivää. Niinpä myöskin kakkuun toivottiin itsenäisyyspäivään sopivaa teemaa ja väritystä.

Tämän kakun valmistus oli melkoisen mielenkiintoinen prosessi. Alkuperäinen suunnitelma oli jotakin ihan muuta kuin mihin päädyttiin, mutta koska kakku loppujen lopuksi onnistui ihan hyvin, niin ehkä parempi näin. Kakkuja tuli kaksi kappaletta, koska alunperin tarkoitus oli tehdä kaksikerroksinen kerroskakku. Ylemmästä kerroksesta tuli kuitenkin niin kostea, että en uskaltanut laittaa sitä alakerroksen päälle siinä pelossa, että se vuotaa alimmaisen kakun päälle. Niinpä viime hetken paniikkipäätös oli laittaa molemmat kakut omille lautasilleen ja viedä juhlasankarille kaksi kakkua, isompi ja pienempi. Koristelin molemmat kakut jo aikaisemmin valmistamillani sokerimassakukilla ja kakuista tuli ihan kauniit näinkin.



Kakkupohjat on tehty perinteisen sokerikakkupohjan ohjeella. Isommassa kakussa juuomalasiin on mitattu 7 kananmunaa ja samanlaisiin laseihin yhtä paljon sokeria ja vehnäjauho-/perunajauho-/leivinjauheseosta (3/4 vehnäjauhoja ja 1/4 perunajauhoja + 1,5 tl leivinjauhetta). Pienemmässä kakkupohjassa on tehty sama käyttäen 3 kananmunaa. Taikina on kaadettu leivontamargariinilla voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan ja paistettu 175 asteessa uunin alatasolla n. 45 minuuttia.

Kakun täytteet ovat muuten samat kuin Eeron autokakussa, mutta koska en löytänyt kaupasta Bonnen vadelmasosetta, käytin tällä kertaa samanmerkkistä mansikkasosetta. Pienempään kakkuun täyte on valmistettu puolittamalla ohje. Kakut on kuorrutettu ensin mansikkatomusokerista valmistetulla sokerikreemillä. Tämä on tehty siksi, että kakusta nouseva kosteus ei kostuttaisi päälle laitettua sokerimassaa. 

Kakku on kuorrutettu siis sokerimassalla. Valkoinen massa on vaniljanmakuista Satin Ice White-massaa. Sininen sokerimassa on Renshaw:n valkoista sokerimassaa, joka on värjätty sinisellä pastavärillä. Valkoiseen massaan on suihkautettu hieman helmiäisspraytä. Koristeet on tehty käyttäen Renshaw:n kukka- ja koristemassaa. Helminauha on tehty pehmeistä hopeakuulista ja muutama sokeritimanttikin on laitettu koristamaan nauhaa. Ylioppilaslakki on Confetista tilattu muovinen koriste.






Tämän kakun teossa opittuja asioita:

1. Jos teet kerroskakun, kostuta ylimmäistä kerrosta hyvin maltillisesti, jotta alimmainen kerros ei kastuisi.
2. Pastavärillä siniseksi värjätty sokerimassa värjää joka paikan, myös kakun syöjien suut. :)
3. Renshawn kukkamassa kuivuu TODELLA nopeasti. Koristeita tehdessä ei kannata aikailla, koska kuivaa massaa ei voi muotoilla.
4. Pitsiaineesta tehtyä pitsiä (kyllä, sellaistakin piti alunperin tässä kakussa olla! :D) ei kannata kuivattaa uunissa pitempään kuin ohjeessa mainitaan. Jos pitsi ei uunista tultuaan lähde heti muotista irti, jätä se kuivumaan huoneenlämpöön, älä laita takaisin uuniin! Liian pitkä paistoaika johtaa pitsin liikaan kuivumiseen ja pitsi haurastuu ja rikkoutuu.

Onnea uudelle ylioppilaalle Johannalle!



Ei kommentteja :

Lähetä kommentti