keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Joulun lahjakonvehdit

Joulumuistoihin on jälleen hyvä palata näin juhannuksen alla. ;) Eilinen lumisade toi mukanaan niin nostalgisen jouluolon, että lisätäänpä tänne blogiinkin näitä muutamia joulun aikaan lisäämättä jääneitä herkkuja.

Joka vuosi tehtävänäni on antaa työntekijöille pienet joululahjat. Tämä ei ole niin helppo tehtävä kuin miltä se ehkä kuulostaa, koska budjetti on (khröm!) melko pieni. Luovuutta saa todellakin käyttää, jotta keksii mitä voisi lahjoittaa.

Koska lahjan rahallinen arvo on joka tapauksessa hyvin pieni, olen nyt kahtena perättäisenä vuonna pähkäillyt arvon kasvavan, jos lahja olisi ainakin osittain itse tehty. Tämä pähkäily perustuu omaan kokemukseen siitä, että itse tehtyjä lahjoja on aina mukava saada. Jouluna 2013 päätin käyttää hyväkseni myös leipomistaipumustani ja niinpä tein jokaiselle työntekijälle pienen rasiallisen erilaisia joulukonvehteja.

Rasiat sisälsivät kolmea eri konvehtia. Rocky Road-suklaat valmistuivat Kinuskikissan ohjetta muuntamalla, eli kakun sijasta levitin seoksen matalahkoon uunivuokaan. Lisäksi vaihdoin sokeroidut kirsikat ohjeesta pois (koska itse en niistä välitä yhtään) ja korvasin ne kuivatuilla karpaloilla.

Sitruunatryffelien ohje löytyi Unelmien Talo & Koti-lehden joululiitteestä. Myös niiden ohje siis Kinuskikissan, koska ko. liite oli täynnä hänen jouluherkkujaan. Tryffelit valmistettiin seuraavalla tavalla:


Sitruunatryffelit 

200 g muropikkuleipiä100 g valkosuklaata (enempikään ei haittaa yhtään)½ purkkia lemon curd-sitruunatahnaamakeuttamatonta kaakaojauhetta

Murskaa pikkuleivät mahdollisimman tasaiseksi jauheeksi. Paloittele valkosuklaa ja sulata mikrossa tai vesihauteessa. Sekoita suklaan joukkoon keksijauhe ja sitruunatahna. Laita massa jääkaappiin jähmettymään vähintään 30 minuutiksi. Pyörittele massasta palloja ja anna niiden levätä hetki jääkaapissa. Kieritä tryffelipallot kaakaojauheessa.


Itse ripottelin tryffelien päälle myös hieman kimaltelevaa elintarvikeväriä.


Kolmannet mukaan päässet konvehdit olivat valkosuklaa-pähkinäkonvehdit. Ohje löytyi joltakin nettisivulta, jota en kuolemaksenikaan enää muista. Ohje oli kuitenkin hyvin yksikertainen ja helppo. Haluttu määrä manteleita ja pistaasipähkinöitä pilkotaan hyvin pieniksi ja paahdetaan hetki kuumalla pannulla. Valkosuklaa sulatetaan joko vesihauteessa tai mikrouunissa ja pähkinämurut sekoitetaan valkusuklaan joukkoon. Syntynyt seos kaadetaan suklaamuottiin ja jähmetetään jääkaapissa (vähintään neljän tunnin ajan). Itse koristelin konvehteja ennen kylmään laittamista hieman myös suklaaströsseleillä.

Konvehdit pakkasin tilaamiini pieniin rasioihin ja konvehtirasian lisäksi jokainen sai valkoisen pöytäkynttilän, jota tuunasin jouluisemmaksi organzanauhan avulla. Omaa silmää lahjan yksinkertaisuus ja tunnelmallisuus miellytti kovin, lahjan saajien mielipiteistä ei niinkään ole tietoa. Muutama työntekijä kuitenkin kehui suklaakonvehteja hyvänmakuisiksi, joten ehkä ei aivan metsään kuitenkaan mennyt. ;)





Ei kommentteja :

Lähetä kommentti