lauantai 20. kesäkuuta 2015

Juhannuksen suklaa-mansikkakakku


Juhannuksen kunniaksi oli pakko leipoa jotakin. Vieraitakin oli sopivasti tulossa, joten mikä sen parempi tekosyy. :)

Alunperin oli tarkoitus tehdä tästä kakusta "naked cake", mutta koska kakun reunat eivät mielestäni olleet tarpeeksi siistit, päätin vetäistä reunoillekin kerroksen kermavaahtoa. Päätin kuitenkin etten ala pursottamaan tai muuten hifistelemään kerman kanssa, vaan koristelussa menin tällä kertaa ns. sieltä missä aita on matalin. Aina ei jaksa olla niin pikkutarkka. ;)

Kakussa on suklaapohja, josta tuli kuitenkin liian tiivis omaan makuuni. Pohja on valmistettu seuraavasti:

300 g pehmeää voita
3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
6 munaa
6 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
80 g tummaa leivontasuklaata

Vuokaan leivontamargariinia ja korppujauhoja.

1. Vaahdota voi, sokeri ja vaniljasokeri.
2. Lisää munat yksitellen, vatkaa kunnolla.
3. Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe ja kaakaojauhe keskenään ja sekoita ne varovaisesti taikinaan.
4. Sulata suklaa ja lisää se taikinaan.
5. Kaada voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan (halkaisija n. 24 cm), tasoita pinta ja paista 180 asteessa 45-60 minuuttia. Tarkista kypsyys paiston aikana puutikulla.
6. Paiston jälkeen anna jäähtyä, kumoa ja leikkaa kolmeen osaan.

Tein pohjan valmiiksi edellisenä päivänä, mutta leikkasin ja täytin vasta tarjoilupäivänä. Jos pohjan tekee juuri tällaisenaan kun se ohjeessa on, kannattaa kakku ehdottomasti kostuttaa ja täyttää jo tarjoilua edeltävänä päivänä, koska pohja on niin tiivis, että muutamassa tunnissa se ei ehdi kostua tarpeeksi. Pohjan pehmentämiseksi voisi toki kokeilla myös osan jauhoista korvaamista perunajauhoilla tai suklaan jättämistä pois joko osittain tai kokonaan, mutta en tiedä tulisiko pohjasta silloin tarpeeksi suklainen.

Kakku on kostutettu vaniljamaidolla.

Täytteenä kakussa on suklaakreemiä, tuoreita mansikoita ja mansikkamoussea. Täytteet valmistettu seuraavasti:

Suklaakreemi:

0,5 dl kaakaojauhetta
0,5 dl vettä
170 g pehmeää voita
n. 35 g tomusokeria
225 g tummaa suklaata paloina

1. Sulata suklaa ja anna jäähtyä.
2. Kiehauta vesi ja sekoita kaakaojauhe sen joukkoon. Laita sivuun.
3. Vaahdota voita ja siivilöityä tomusokeria n. 5 minuutin ajan, kunnes vaahto on kuohkeaa ja vaaleaa.
4. Lisää sulatettu suklaa koko ajan vatkaten. Vatkaa kunnes seos on tasaista.
5. Lisää vesi-kaakaosekoitus ja vatkaa jälleen tasaiseksi.
6. Laita kreemi tarvittaessa hetkeksi jääkaappiin. Kreemin pitäisi olla koostumukseltaan sellaista, että sitä voi levittää, mutta se ei kuitenkaan valu kakun välistä pois. Jos kreemistä tulee liian kovaa jääkaapissa, sitä voi pehmentää mikroaaltouunissa hetken ajan.


Mansikkamousse:

1 pss Dr Oetkerin mansikkamousse-jauhetta
2 dl maitoa
2 dl vispikermaa
250 g pakastemansikoita
1-2 rkl vaniljakreemijauhetta

1. Sulata pakastemansikat.
2. Vatkaa vispikerma vaahdoksi.
3. Vatkaa maitoa ja mansikkamoussejauhetta yhdessä niin kauan, että niistä tulee vaahtoa.
4. Yhdistä kermavaahto ja mansikkavaahto keskenään ja lisää pakastemansikat vaahdon joukkoon.
5. Vatkaa joukkoon 1-2 rkl vaniljakreemijauhetta, jotta vaahdosta tulisi jämäkämpää.

Kakku on kasattu niin, että pohjalevy on ensin kostutettu vaniljamaidolla, sitten pohjan päälle on sipaistu ohut kerros suklaakreemiä. Suklaakreemin päälle on aseteltu viipaloituja tuoreita mansikoita, joiden päälle on lopuksi laitettu paksuhko kerros mansikkamoussea. Kakussa on siis kaksi väliä, jotka molemmat on täytetty samalla tavalla.

Kakun maut olivat hyvät, mutta kosteuden puolesta kakku lienee parhaimmillaan vasta huomenna. Joka tapauksessa toivotan tämän kakun myötä kaikille blogini lukijoille oikein hyvää juhannusta! :)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti