sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Joonaksen rippijuhlakakut

Tänä viikonloppuna työn alla ovat olleet kummipoikani Joonaksen rippijuhlakakut. Toteutuksen suhteen kädet olivat melko vapaat, ainoana toiveena oli että kakut olisivat laktoosittomia ja niissä olisi raikas ja kesäinen täyte.

Pukukakun idea sai alkunsa eräästä Facebookin leivonta-ryhmästä, jossa alkuvuodesta joku kakkutaituri (enää ei ole muistissa kuka) julkaisi aivan upean kuvan samantapaisesta kokonaan massoilla koristellusta pukukakusta. Siitä asti itselläkin on mielessä ollut ko. kakun teko ja sopivaa juhlaa on odotettu pitkään. Päätin kuitenkin laittaa tähän kakkuun kermalla pursotetut reunat, koska tiesin niiden olevan enemmän juhlavieraiden mieleen kuin kokonaan massalla koristeltu kakku, 

Pukukakun koko on 23 x 26 cm. Pohja on leivottu säädettävällä reunavuokalla ja pohjaan on käytetty 8 kananmunaa. Pohja on leivottu vanhalla perinteisellä ohjeella eli mittaamalla munat lasiin ja sen jälkeen mittaamalla samanlaisiin laseihin saman verran sokeria ja jauhoja (joista 1/4 perunajauhoja ja loput vehnäjauhoja) ja 1,5 tl leivinjauhetta. Munat ja sokeri on vaahdotettu, jauhot on lisätty vaahtoon varovaisesti ja pohja on paistettu 175 asteessa n. 45 minuuttia.

Täytteenä kakussa on raparperikiisseliä (joka muistutti enemmänkin hilloa, koska tein siitä niin paksua) ja mansikkamoussea. Raparperikiisseli on valmistettu Kinuskikissan ohjeen mukaisesti muuten, mutta valmistin suurusteen käyttämällä osittain limemehua veden sijasta. Mansikkamousse on valmistettu Pienet Herkkusuut-blogin ohjeella tuoreita masikoita käyttäen. Kakku on kostutettu raparperien keittämisestä jääneellä keitinliemellä. Pursotukset ovat laktoositonta vispikermaa, jossa on hieman vaniljakreemijauhetta. Kansilevy ja koristeet ovat sokerimassaa, kannen alla on kosteutta eristämässä mansikkatomusokerilla tehty sokerikreemi.

Kukkakakku on valmistettu samalla tavalla kuin pukukakkukin, mutta pohja on tehty kuudella kananmunalla pyöreään vuokaan. Kukkakoristeita oli valmiina aikaisemmista kakkuprojekteista ja toteutus oli tarkoituksella samantapainen kuin parin viikonlopun takaisessa Hennan kukkakakussa, kyseessä kun on siis sisarukset juhlasankareina. :)

Pääsin itsekin maistamaan kakkua tänään ja pidin kyllä täytteistä kovin. Mielestäni kokonaisuus oli todellakin raikkaan makuinen. Muutenkin olen kohtuullisen tyytyväinen kakkujen toteutukseen. Pursotusten kanssa meinasi taas olla ongelmia molemmissa kakuissa, mutta laitan sen lakstoosittoman kerman piikkiin, joka ei todellakaan mielestäni ole pursottamisessa ihanteellisin. Pukukakussa paidan kaulus ja kravatti jäivät vähän muodottomaksi, koska tein koristeita liian myöhään (samana päivänä), eivätkä ne ehtineet kuivua riittävästi. Ensimmäiseksi yritykseksi kuitenkin ihan kelpo, ainakin omasta mielestäni. Kukkakakku oli melko perinteinen, mutta ihan kaunis. :)

                                                                                      
                                                                           ONNEA JOONAKSELLE! <3



Ei kommentteja :

Lähetä kommentti