sunnuntai 2. elokuuta 2015

Lusikkaleivät




Yksi suurimmista herkuistani ovat aina olleet lusikkaleivät. Päätin tänään tehdä niitä valmiiksi pakastimeen ensi viikonloppua varten ja tietysti jokusen siinä samalla heti nautittavaksi.

Lusikkaleivät (n. 45 kpl) valmistuivat tällä ohjeella:

400g voita
3 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
9 dl vehnäjauhoja
3 tl ruokasoodaa

Väliin vadelmamarmeladia, sokerointi Siro-erikoishienolla sokerilla.

1. Sulata voi teräskattilassa ja anna sen kiehua hiljalleen alhaisella lämpötilalla n. 10-15- minuutin ajan. Lämpötilan tulee olla alhainen, jotta voi ei pala, joten sekoita ja tarkkaile voita välillä kiehuttamisen aikana.
2. Lisää sokerit voisulaan ja anna jäähtyä. Sekoita tasaiseksi massaksi, kun rasva on jäähtynyt.
3. Sekoita jauhot ja sooda keskenään ja lisää ne voi-rasvaseokseen. Sekoita tasaiseksi.
4. Tee taikinasta teelusikan avulla keksejä uunipellille. Paina taikina tiiviisti  ja tasaisesti lusikan pesään ja siirrä sitten pellille. Syvä lusikka on tähän tarkoitukseen paras.
5. Paista lusikkaleivät uunissa hieman keskitasoa ylempänä 175 asteessa n. 12 minuutin ajan. Anna keksien jäähtyä paiston jälkeen.
6. Levitä jäähtyneiden keksien tasaiselle puolelle vadelmamarmeladia ja paina vastakkain toisen puolikkaan kanssa.
7. Kierittele keksit Siro-sokerissa.

Itse käytin keksien valmistuksessa hieman normaalia teelusikkaa isompaa syväpesäistä lusikkaa, lienee virallisesti jälkiruokalusikka. Pienemmällä lusikalla keksejä olisi tullut luonnollisesti enemmän. Täytin kaikki keksit valmiiksi, mutta en sokeroinut pakastimeen meneviä keksejä vielä ollenkaan. Sokeroin ne sitten sulatuksen jälkeen ennen tarjoilua.

Lusikkaleipien teossa menee oma aikansa, mutta vaikeaa se ei ainakaan minun mielestäni ole. Niinpä näitä tulee vuosittain muutamia kertoja tehtyä ja aina ne myös katoavat parempiin suihin aivan liian nopeasti. :)


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti