sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Iki-ihanat Sue Barton-romaanit

Varhaisnuoruuteni lempilukemisiin kuuluivat Helen D. Boylstonin Helena-sarjan kirjat. Nyt keski-iän kynnyksellä mielen valtaa välillä ihmeellinen kaiho takaisin noihin teinimuistoihin ja yhden tällaisen hetken kohdatessa menin ja ostin koko kirjasarjan Huuto.netistä.

Muutaman euron kappalehintaan sain sarjan kaikki seitsemän osaa kotiin postitettuina. Osa kirjoista on 60-luvun painoksina, mutta se on vain omiaan lisäämään kirjoja kohtaan tuntemaani nostalgiaa.


Olen lukenut kirjat viimeksi ehkä n. 13-vuotiaana, mutta niiden lukukokemus oli silloin jo niin merkittävä, että suuri osa kirjojen tapahtumista oli yhä muistissa. Lukukokemus yli 20 vuotta myöhemmin ei juuri kalpene aiemmalle lukukokemukselle, sillä Helena-hoitajan seikkailut sairaanhoitajaopiskelijana, valmiina hoitajana, johtajattarena ja kotirouvana jaksavat yhä naurattaa, itkettää ja ihastuttaa.


Nuorena näitä lukiessa syttyi palava halu tulla isona sairaanhoitajaksi. Kirjojen sijoittuessa 1930- ja 1940-lukujen USA:han, luulen että nykypäivän sairaanhoito Suomessa on melko kaukana kirjoissa kuvatusta. Se ei silti estä nauttimasta eläväisestä tavasta kuvata potilaita, hoitajia ja ympäristöjä, puhumattakaan toinen toistaan erikoisemmista tapahtumista. Kaikki tämä herättää minussa yhä pienen ihailun kaikkia sairaanhoitajia kohtaan, sillä vaikka hoitoalalla työssä olenkin, sairaanhoitajaahan minusta ei koskaan tullut. :)




- Helenan oppivuodet (Sue Barton, Student Nurse, 1936), Suom. Kaija Orjatsalo, Tammi 1993
- Sisar Helena (Sue Barton, Senior Nurse, 1937), Suom. Helena Anhava, Tammi 1968
- Helena, sininen sisar (Sue Barton, Visiting Nurse, 1938), Suom. Helena Anhava, Tammi 1968
- Helena tarttuu asiaan (Sue Barton, Rural Nurse, 1939), Suom.Helena Anhava, Tammi, 1968
- Johtajatar Helena (Sue Barton, Superintendent of Nurses, 1940), Suom. Kristiina Kivivuori, Tammi 1979
- Helena kotirouvana (Sue Barton, Neighborhood Nurse, 1949), Suom. Lea Karvonen, Tammi 1956
- Helena palaa sairaalaan (Sue Barton, Staff Nurse, 1952), Suom. Annikki Saarikivi, Tammi 1979

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti