sunnuntai 10. elokuuta 2014

Macaronit

Ennen tämän vuoden syntymäpäivääni en ollut koskaan tehnyt saati maistanut macaroneja. Koska nykyään tuntuu, että jokaisen itseään arvostavan kotileipurinkin pitäisi näitä osata tehdä, päätin kokeilla niiden tekemistä.




Valmistin macaronit seuraavalla ohjeella:

Macaron 
100 g mantelijauhetta
110 g kananmunan valkuaista (n. 3 kpl)

50 g mansikkatomusokeria
150 g tomusokeria
4 rkl Siro-erikoishienoa sokeria
mansikanpunaista väriainetta

1. Sekoita keskenään mantelijauhe sekä tomusokeri.
2. Vatkaa sähkövatkaimella valkuaisia, kunnes ne alkavat vaahtoutua. Lisää sitten sokeri ruokalusikallinen kerrallaan. Vatkaa, kunnes vaahto on paksua, kiinteää ja kiiltävää.
3. Sekoita manteli+tomusokeriseos nuolijalla valkuaisvaahdon joukkoon. Taikina ei saisi olla liian kovaa, muttei myöskään liian löysää. Voit kokeilla koostumusta laittamalla pienen nokareen leivinpaperille, tuloksena pitäisi olla tasainen pinta eikä siihen saisi jäädä huippuja. Jos jää, on taikina liian paksua ja sitä tulisi vielä hetki sekoitella.
4. Laita taikina pursotinpussiin jossa on iso pyöreäpäinen tylla. Pursota halkaisijaltaan noin 2 cm kokoisia nappeja leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kopauta peltiä pari kertaa pöytää vasten ja anna niiden sen jälkeen levätä noin tunnin verran.
5. Lämmitä uuni 150 asteeseen, ja paista macaronseja keskitasolla noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä ja täytä oman makusi mukaan. Kuoret voi pakastaa ja täyttää myöhemmin.


Yllä oleva ohje löytyy Mansikkamäki-blogista. Lisäyksenä ohjeeseen: ennen jauhojen sekoittamista valkuaisvaahtoon käsittelin jauhot useaan kertaan. Ensin pyöritin mantelijauho-tomusokeriseosta tehosekoittimessa hyvän tovin. Koska en omista kunnollista tehosekoitinta, käytin sauvasekoittimeeni liitettävää tehosekoitinta. Sen säiliö on niin pieni, että jouduin käsittelemään jauhot 5-6 pienessä erässä. Tämän jälkeen siivilöin jauhot kahteen kertaan ja siivilöin ne vielä kertaalleen myös siinä vaiheessa, kun ne sekoitettiin taikinaan. Usean siivilöinnin seurauksena macaronien rakenteesta tuli todella sileä, mikä on käsittääkseni macaronien kohdalla usein yksi haasteista.


Taikinan pellille pursotuksen jälkeen kopauttelin peltejä muutaman kerran aika reilullakin kädellä, jotta mahdolliset ilmakuplat häviäisivät. Tämän jälkeen, ennen paistamista, annoin macaronien levätä pellillä pitkään. Minulla macaronit lepäsivät pitempäänkin kuin tunnin, koska uunissa oli paistumassa muita leivonnaisia, enkä siis pystynyt paistamaan maaroneja juuri sillä hetkellä. Tästä ei kuitenkaan ollut haittaa ja jostakin luinkin, että macaroneja voi lepuuttaa hyvin pitkään ja ne eivät siitä kärsi.


Macaronit on täytetty lime-tuorejuustotäytteellä, jonka ohje löytyy Kinuskissan sivustolta.


Lopputulema oli todella sileät, kauniit ja onnistuneet macaronit. Vaikka niiden ulkonäkö oli herkullinen, niin rehellisyyden nimissä on myönnettävä, että macaronit eivät missään tapauksessa kyllä minun suosikkileivonnaisiini kuulu makunsa puolesta. ;) 






Ei kommentteja :

Lähetä kommentti