sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Sitruuna-marenkipiiras

Tänään saamme ystäviä kyläilemään ja mikäs olisi sen parempi tekosyy leipoa vähän herkkuja? ;) Pitkään on jo itsellä tehnyt mieli tehdä sitruuna-marenkipiirasta, ja nyt siihen tarjoutui siis oiva tilaisuus.



Miehelläni (joka muuten myös harrastaa leipomista jonkin verran) oli eilen työn alla taikinat kahden suolaisen piirakan pohjiksi. Koska sitruuna-marenkipiirakan pohja valmistetaan melko lailla samalla tavalla, valmisti mieheni samalla kertaa pohjataikinan myös minun piirakkaani. Taikina valmistettu seuraavalla tavalla:

225 g voita (miel. vähäsuolaista)
300 g vehnäjauhoja
~ 1 rkl sokeria
0,5-1 dl vettä

Leikkaa voi n. 2 x 2cm kokoisiksi paloiksi ja laita palat sen jälkeen kylmään (jääkaappi tai jopa pakastin). Sekoita jauhot ja sokeri keskenään. Sekoita jäähdytetty voi ja jauho-sokeriseos tehosekoittimella taikinaksi. Lisää lopuksi sen verran (mahdollisimman kylmää) vettä, että taikina pysyy puristamalla kasassa. Muotoile taikina palloksi, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi.

Huom! Ei haittaa vaikka sekoitusvaiheessa kaikki voi ei sekoittuisikaan taikinaan eli ei huolta vaikka taikinaan jäisi pieniä voipaakkuja. Voi sulaa sitten paistovaiheessa uunissa ja tekee pohjasta ilmavan, mikä on tämän taikinan tarkoituskin. Voin jäähdyttämisellä mahdollisimman kylmäksi yritetään siis estää voi sulaminen taikinan tekovaiheessa ja säästää sulaminen paistovaiheeseen.

Vinkki! Saat taikinasta helposti suolaisen laittamalla siihen sokerin sijasta n. 0,5 tl suolaa.

Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan tai kaulitse taikina vuokan muotoiseks levyksi ja asettele vuoan pohjalle ja reunoille. Paista 200 asteessa alatasolla n. 20 minuuttia tai siihen asti kunnes pohja saa hieman väriä.

Vinkki! Laita pohjan päälle leivinpaperipalanen ja sen päälle painoksi kuivattuja herneitä. Näin saat pohjan pysymään paremmin muodossaan ja estät liiallisen taikinan kohoamisen. Voit poistaa herneet ja leivinpaperin paistamisen loppuvaiheessa, jotta piirakkapohja saa hieman väriä. (Itse olin niin laiska, että en käyttänyt herneitä tämän piirakan paistossa, josta johtuen piirakan reunat "valahtivat" melko matalalle.)



Pohjan paistamisen aikana voit valmistaa sitruunakiisselin.

2 1/4 dl sokeria
4 rkl vehnäjauhoja
1 3/4dl vettä
1 dl sitruunamehua (=n. 2 sitruunan mehu)
5 kananmunan keltuaista
50 g voita

Sekoita kattilassa sokeri ja vehnäjauhot. Lisää vesi ja sitruunamehu ja sekoita tasaiseksi. Lisää keltuaiset ja voi. Kuumenna liedellä  koko ajan vispilällä sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Levitä kiisseli piirakkapohjan päälle välittömästi, koska kiisseli paksuuntuu ja jähmettyy todella nopeasti.



Marenki
5 kananmunan valkuaista
1 1/4 dl sokeria

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri ja vatkaa vielä hetki tämän jälkeen. Levitä/pursota marenki piirakan päälle. Paista uunissa 200 asteessa n. 5 minuuttia tai kunnes marenki saa hieman väriä. Huom! Piirakan voi hyvin tehdä muuten valmiiksi esim. edellisenä päivänä, mutta marenki kannattaa tehdä vasta tarjoilupäivänä.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti